Groots nieuws voor de Loper!

Menig hardloper droomt ervan om ooit te starten met startnummer 1, het liefst in een grote wedstrijd. De 1 geeft je een belangrijke status. Je bent het beste van het lopersveld, de Haile Gebrselassi van dat moment. Of je bent op zijn minst zo’n prominent hardloper, dat je eenzelfde status verdient. Het is ook een mooi nummer, eenvoudig  en met de meeste witruimte. Slechts een verticale streep met hooguit een schuin streepje bovenaan en een steunstreep onderaan. Zo blijft de 1 fier overeind.


Niemand ambieert nummer 0. De 0 is niets, njente, nada, noppes. De 0 mag niets eens starten, want hij bestaat niet. In een deelnemersveld komt de 0 niet voor. Je bent altijd iemand. Ook al kom je niet over de finish, ook al start je niet. Je bent nooit nummer 0.


Hoe anders voor dit nummer, deze nulde editie van de loper. Deze loper draagt nummer 0. Het is betekenisloos, dit nummer. Het is slechts een test of beter, een belofte. Ondanks dat er maanden aan is gewerkt, het is niets. Nog niet, maar binnenkort wel. In een 0-nummer schuilt de belofte,  de toezegging voor een hopelijk lange reeks van uitgaven. Iedere maand opnieuw.  Wij geloven er in en gaan er voor. Voor deze loper zal beslist het startschot klinken over enkele weken. Deze loper loopt door. Voor hem is er geen finish. Jarenlang zal hij blijven lopen. Voor jou, de loper.


Dit 0-nummer geeft een beeld van wat je de komende tijd van ons mag verwachten. De loper is een gratis tijdschrift dat ieder laatste weekend van de maand verschijnt in de provincie Gelderland. In het midden prijkt iedere maand een evenementenkatern. Minimaal vier pagina’s zijn voor een geselecteerd hardloopevenement dat zichzelf volledig in de etalage zet bij de lezer, de loper.


Wat kun je verwachten?
De redactie bestaat uit lopers en sporters in hart en nieren, maar juist ook vakmensen. Lopers die kunnen schrijven, die weten wat bladen maken betekent of die echt verstand hebben van hun specialistische vakgebied. Henk Bruggeman (Bruggeman Communicatie) en Dick Leseman (txt Factor) vonden elkaar in VOF Samenloop. De redactie vulden zij aan met
- Floris Wardenaar en Joris Hermans als voedingsdeskundigen en beide verbonden aan expertisecentrum voor Sport en Gezondheid Seneca van de Hogeschool van Arnhem en  Nijmegen.
- Robert van Cingel, manueel en fysiotherapeut en Arjan Kokshoorn, sportarts bij Sport Medisch Centrum Papendal in Arnhem
-  Janneke Metzemaekers, ervaren hardloper en trainer bij Argo uit Doetinchem. Zij is als opleider tot trainer loopgroepen verbonden aan de Atletiekunie.
- Columnist Jac Toes uit Oosterbeek. Hij is schrijver en hardloper, redacteur van 42, het literaire hardlooptijdschrift.
- Linda van den Akker, jogger en vormgever uit Nijmegen.


Iedere maand schrijft dit team over de hardloopsport in de Gelderse regio, over gezondheid, voeding, blessurepreventie en -behandeling, over trainen, over lopers. Je kunt je wedstrijden plannen met de uitgebreide regionale loopkalender. Later schrijven we verslagen over een aantal van die wedstrijden.


De loper is gratis en verkrijgbaar in de kantines van atletiekverenigingen en loopgroepen, in sportwinkels en hardloopspeciaalzaken, bij bedrijven die lopen hoog in het vaandel hebben staan, bij hardloopevenementen in de regio en in bibliotheken. Voor de hardloper die ons blad als eerste wil ontvangen in de brievenbus bieden we een goedkoop abonnement. Zeer waarschijnlijk valt de loper ook onverwachts in je brievenbus. In een oplage van minimaal 50.000 stuks verspreiden wij de loper huis aan huis in de regio waar het hardloopevenement uit het middenkatern dat wenst.
Onze nummer 0 is een belofte. Belofte maakt schuld. We gaan die schuld inlossen, want binnenkort zie je onze nummer 1.


Dick Leseman

 

Dit is het voorwoord van het nulnummer van een nieuw hardlooptijdschrift. DE LOPER is dé hardloopkrant van Gelderland.

Lees hier het hele nummer